Банер
ТИМОТ НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА ЛУЛКА ВИ ГИ ЧЕСТИТА 

НОВОГОДИШНИТЕ И БОЖИЌНИТЕ ПРАЗНИЦИ!


ВО ПРЕСРЕТ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПРЕДВРЕМЕНОТО ПОРОДУВАЊЕ 17-ТИ НОЕМВРИ 2016Поддршката на предвремено родените бебиња, деца и нивните семејства е еден од трите главни фокуси на организацијата ЛУЛКА. Организацијата Лулка е дел од пан-европска мрежа на родителски организации под покровителство на фондацијата EFCNI (Европска фондација за грижа за новородени) со седиште во Германија. Преку нашиот Клуб на родители на предвреме родени деца ПремНова овозможуваме слободна комуникација со родителите и ги поддржуваме во нивната битка, во текот на престојот на нивното бебе во болница и по доаѓањето дома. 

Погледнете ги активностите на клубот ПремНова на Facebook и придружете се доколку сте имале предвремено породување. Во текот на овој месец Организацијата Лулка спроведува неформално истражување преку анонимен прашалник наменет за сите родители кои имале предвремено породување. Прашалникот може да го пополните на следниот ЛИНК.  

17-ти Ноември е ден на овие родители, на овие бебиња, на овие семејства... Да го прославиме заедно овој наш ден, наш и на нашите храбри ХЕРОИ предвреме родени бебиња.БЕСПЛАТНА БРОШУРА за родители кои имаат предвреме родено бебе „Кога штркот ќе подрани“


Брошурата може да ја симнете на следниот линк!


По повод 17. Ноември, Светскиот ден на предвременото породување здружението Лулка - Здружение за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца ја направи достапна електронската верзија на бесплатната брошура „Кога штркот ќе подрани“. Брошурата има информативен карактер и е наменета за сите кои се заинтересирани за предвременото породување, но пред се за родителите / семејствата кои имаат предвреме родено бебе, во тек на престојот на бебето во болница и по доаѓањето дома.

altПОВЕЛЕТЕ НА РЕДОВНАТА ЕДУКАТИВНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДОЕЊЕ


Со задоволство Ве покануваме на едукативните работилници за доење во организација на Лулка.
Темите на кои обрнуваме внимание се:
 • анатомијата на жената и доењето,
 • важноста на доењето за бебето и за мајката,
 • значењето на доењето за семејството и околината,
 • кога и како да се започне доењето,
 • како да се одржи лактацијата, 
 • правилно поставување на бебето на града и
 • позиции за доење.
На оваа работилница ги покануваме бремените жени кои планираат да дојат, родителите, здравстевните работници кои сакаат да дознаат повеќе за доењето и сите други заинтересирани. Работилницата ја води д-р специјалист по педијатрија. Повеќе информации може да најдете доколку не следите на нашата ЛУЛКА Facebook страница. Пријавување на нашата е-мејл адреса Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .alt
„ОЧЕКУВАЈЌИ ТЕ ТЕБЕ“ -  ЕДУКАТИВНА РАБОТИЛНИЦА ЗА БРЕМЕНОСТ И ПОРОДУВАЊЕ


Организацијата Лулка има шестгодишна традиција во организирање на едукација и поддршка на бремените жени и нивните паретнери преку работилници на кои се разговара за бременоста, прегледите, скринингот, тегобите во последното тромесечие, и пред се за породувањето. Подготвените трудници кои ги посетиле нашите работилници споделуваат позитивни искуства од породувањето и се поподготвени за своето бебе во првите денови по породувањето.
Работилницата „Очекувајќи те тебе“ вклучува дискусија со гинеколог, педијатар и психолог, со цел ниедно прашање да не остане неодговорено. 

Темите на кои обрнуваме внимание се:
 • односот кон својата бременост,
 • психологија на бременоста и бејби-блуз (психолог)
 • прегледи и скининг (гинеколог)
 • безбедност и заштита во бременоста (гинеколог)
 • тегоби во последен триместар (гинеколог)
 • породувањето од почеток до крај со практичен приказ (дискусија)
 • бебето во текот и по породувањето (педијатар)
На оваа работилница ги покануваме сите бремени жени и нивните партнери. Ги покануваме и младите двојки кои размислуваат да формираат семејство и планираат бременост. Повеќе информации може да најдете доколку не следите на нашата ЛУЛКА Facebook страница. Пријавување на нашата е-мејл адреса Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .efcni

Активностите на Здружението Лулка и на Клубот на родители на предвремено родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.