Видеото кое може да го погледнете подолу говори за тоа како се формира лицето на плодот во утробата. Ние го преведовме, а вие уживајте во чудата на мајката Природа. Низ вековите биолозите се прашувале зошто секое лице има посебна карактеристика.

Низ вековите биолозите се прашувале зошто секое лице има посебна карактеристика.

„Станува збор за оваа бразда овде (под носот), наречена филтрум. Јас имам спласнат, тој има вдлабнат, но сите го имаме. Она што сега го знаеме е дека тоа е центарот на слагалката, односно човековиот лик, каде сѐ се спојува на крај.

Собиравме податоци од скенирања на ембриони во развој, па така сме во можност да ви покажеме за прв пат како нашите лица не само што растат, туку се спојуваат како слагалка. Трите главни дела од слагалката се среќаваат во средината на вашата горна усна, создавајќи ја браздата, т.е. филтрумот.

Целиот овој процес, деловите кои се спојуваат за да се создаде едно препознатливо уникатно лице, се случува во утробата помеѓу вториот и третиот месец од развојот на плодот. Ако не се случи тогаш, никогаш нема да се случи. 

{qtube vid:=wFY_KPFS3LA&feature}


 

 Eurolink Semejno 300x250px Google

 

 Babytol baner

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama