Последното тромесечие од бременоста е исполнето со многу психички и физички предизвици. Постојат моменти кога сте радосни поради мрдањето на бебето, за да подоцна сакате што побрзо да заврши целата работа и веќе еднаш да се породите. 

Гинекологот и акушер Robert Welch досега има помогнато на илјадници жени со високоризична бременост на патот кон раѓање на здраво бебе. И покрај сите негови успеси, постои една работа која навистина го загрижува, а тоа е бремена жена која не може да се откаже од пушењето. 

Следниот преглед во бременоста се врши во периодот околу 12. недела. Како и другите прегледи и овој е значаен и задолжителен, а опфаќа и рутинска лабораториска контрола. Во текот на оваа посета се прави скрининг за постоење на определени аномалии во развојот и затоа на овој преглед треба да се дојде навреме, т.е. не смее да се пропушти.

Премореност, замор, изнемоштеност – како и да го наречете, тоа е (буквално) жива досада. Еве што го предизвикува заморот во текот на бременоста и што можете Вие да направите во врска со тоа. 

Мерењето на растот на бебето во текот на бременоста се врши со помош на ултразвук. При прегледот на ехо се врши мерење на одредени стандардни мерки кои даваат најдобар приказ за состојбата на плодот.

Ултразвучниот преглед, познат и како преглед на ехо, е дијагностичка метода која има големо значење во текот на бременоста. Со помош на ултразвукот се добива јасен приказ на плодот и структурите во матката во текот на целата бременост.

Третиот триместар е крајниот период на бременоста. Во последните три месеци плодот се доразвива структурно и финкционално, органите созреваат, а бебето ја добива конечната форма. Овој триместар започнува на почетокот на 28. гестациска недела, а завршува со породувањето.

Што се случува со плодот во текот на третото тромесечие:

Во рамките на програмата „Растеме заедно“, организацијата Лулка организира и спроведува вежби за трудници. Здравјето на нашите деца за секој од нас е бесценето. Секој од нас сака да живее во здраво семејство и да има здраво потомство.

PreMama Duo 250x250

 

 

ikonka

newsletter archive icon 2

 


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 logo konceptmama