Вториот преглед во бременоста вообичаено се закажува во текот на деветата недела. Прегледот опфаќа контрола на лабораториските анализи кои се задолжителни пред секој преглед.

Не постои правило за бројот на ехо прегледи во текот на бременоста. Постојат неколку прегледи кои се прават рутински со определена цел, а доколку има потреба се закажуваат и дополнителни ултразвучни скенови.

Стресот е последица од брзото темпо на живот и секојдневните промени кои  ни се случуваат. Може да биде предизвикан од внатрешни и надворешни фактори кои дејствуваат на внатрешната биолошка, психолошка и социјална хомеостаза.

Појавата на раѓање близнаци е интересен феномен на природата. При тоа во матката на мајката истовремено се развиваат две или повеќе бебиња. Најчеста појава е близначката бременост, при што два фетуси растат и се развиваат истовремено во утробата на мајката.

На првиот преглед се потврдува бременоста. Овој преглед се извршува околу една недела по изостанокот на менструацијата. По забележувањето на отсуството на менструација, ако очекува бебе жената најчесто купува тест за утврдување на бременоста од аптека, со што релативно точно се дефинира дали станува збор за бременост. На првиот преглед на гинеколог се потврдува или отфрла бременоста.

Определувањето на терминот за породување е многу важно. Тоа се прави уште на првиот преглед, откако ќе дознаете дека сте бремени. Денес, повеќе од кога било е важно одредувањето на гестациската старост на бебето и определувањето на терминот за породување.

Дијабетот претставува болест во која организмот има проблем поврзан со создавањето и/или искористувањето на инсулинот. Инсулинот е хормон кој се создава во панкреасот и кој е одговорен за нормално искористување на шеќерот од крвта (глукоза) и негово трошење како извор на енергија во организмот.

По оплодувањето на јајце-клетката и нејзиното вгнездување во ѕидот на матката, започнува бременоста и развојот на плодот. Бременоста вообичаено трае 40 недели, или околу 9 календарски месеци. Во текот на овие девет месеци плодот целосно се оформува во организам кој е способен за живот во надворешната средина.

PreMama Duo 250x250

 

 

ikonka

newsletter archive icon 2

 


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 logo konceptmama