Амниоцентеза претставува дијагностичка метода која дава важни информации за состојбата на плодот и можните генетски пореметувања. Процедурата опфаќа боцкање на стомачниот ѕид на бремената жена и земање примерок од околуплодовата вода. Заради поголема прецизност и безбедно боцкање во текот на интервенцијата движењето на иглата се следи со ултразвук (ехо).

Бројните истражувања докажаа дека доживувањата на мајката може да предизвикаат различни видови на реакции кај фетусот. Со заземање на одредена положба во мајчината утроба фетусот изразува пријатно или непријатно доживување во моментот.

Долго време во светот постоел мит дека за секое дете жената во текот на бременоста губи по еден заб. Ова се поврзувало со потребата на фетусот за калциум и дека калциумот се зема од забите на мајката, па затоа тие стануваат кршливи и лесно можат да бидат изгубени.

Долго време во светот постоел мит дека за секое дете жената во текот на бременоста губи по еден заб. Ова се поврзувало со потребата на фетусот за калциум и дека калциумот се зема од забите на мајката, па затоа тие стануваат кршливи и лесно можат да бидат изгубени.

Составен дел од прегледот кај гинекологот-акушер во текот на бременоста е и прегледот на ултразвук. Вообичаеното дводимензионално ехо сеуште има најголема примена во гинекологијата и акушерството и дава приказ на структурите во стомакот на мајката во две димензии (пресек во една рамнина).

Doppler претставува технологија која во медицината се користи за испитување на протокот во крвните садови. Во бременоста доплерот се користи за следење на работата на срцето на плодот и на протокот во феталните крвни садови.

Секоја мајка во текот на бременоста се интересира и сака да знае што се случува со нејзиното бебе, како изгледа во тој мемент, колку е големо (или мало), дали веќе почнало да работи неговото мало срценце. Ви претставуваме неколку карактеристики на плодот во текот на првите три месеци:

Постојат многу одговори на прашањето кога всушност започнува животот на човекот. Како што постојат разновидни ставови за оплодената клетка. Според некои луѓе тоа е веќе мало човече. Според други тоа е само оплодена јајце-клетка.

PreMama Duo 250x250

 

 

ikonka

newsletter archive icon 2

 


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 logo konceptmama