Покрај мерките за олеснување на болката во текот на бременоста, како што се масажата, воденото породување,  хипнозата, предпородилната едукација и вежби и друго, постојат и медицински мерки за спречување на болката, во форма на анестезија.

Нормално родено бебе со сеуште непрсната амнионска кеса (воденик). Оваа состојба се вика „бебе во наметка“. И доколку се родат вака, бебињата се здрави.

Перинеум или меѓичка се нарекува делот кој се наоѓа помеѓу вагината и аналниот отвор. Кај некои родилки може да дојде до растегнување и ресцепување на овој дел во текот на породувањето. Со цел да се спречи повреда на кожата и мускулите во оваа регија, во текот на породувањето акушерката го штити перинеумот и истовремено се прави рез кој го олеснува излегувањето на бебето. Со тоа се спречува неконтролирана повреда која може да го зафати и завршниот дел на дебелото црево - ректумот, кој се наоѓа во многу близок сооднос, веднаш позади вагината.

Во педесеттите години од минатиот век за прв пат започна да се користи еднa методa, систем за процена на состојбата на новороденото веднаш по породувањето. Оваа процена, наречена Апгар скор, има за цел да ги утврди виталните параметри на бебето и да сигнализира доколку има потреба од медицинска интервенција за одржување на тие параметри.

Подкатегории

 

 Eurolink Semejno 300x250px Google

 

 Babytol baner

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

 

Умбрела

 logo konceptmama