Од 10 месечна возраст детето е посамостојно додека јаде и сака да учествува во оброците. Покрај течната и пасирана храна може да му се понуди и цврста поситно сецкана храна бидејки детето веќе има заби. Месото, овошјето, зеленчукот веќе не треба да се пасираат, туку да се сецка на поситни парчиња.

Осумгодишните дечиња покажуваат грижа за случувањата во светот, а десетгодишните стравуваат од финансиска криза, покажаа најновите истражувања на научниците од Универзитетот во Мичиген. 

Историски гледано, првите облици на детска игра се јавиле истовремено со самото воспитување. Оттогаш тие меѓусебно и взаемно се условувале. 

Вакцинација или имунизација е постапка која се применува за заштита на организмот од заразни болести. Вакцинацијата предизвикува зајакнување на одбраната на организмот кон одреден специфичен предизвикувач на болест.

Од SUSIE MCMANUS HARDER: Родителите играат улога во моделирање на здрави начини на комуникација кај детето во секојдневни ситуации. Со тоа што некој знае што да зборува за време на одредени сценарија, може да ги претворите нефлуентните моменти во успешни разговори.  

Тоа што го прави детето среќно може да е изненадување за вас. Експертите за детски развој кои го изучуваат овој предмет велат дека среќата не е нешто што можете да му го дадете како убаво завиткан подарок.

Болката во стомачето на бебето многу често е првото непријатно искуство на родителите со нивното малечко. Таа се јавува во текот на првите 3 месеци по породувањето во вид на стомачни грчеви. Грчевите се проследени со долготрајно плачење на бебето кое тешко може да се смири.

Исхраната мора да му ги обезбеди на вашето дете сите нутриенти и енергија неопходна за здрав раст и развој.

Подкатегории

PreMama Duo 250x250

 

 

ikonka

newsletter archive icon 2

 


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 logo konceptmama