Во денешно време, во Скопје и низ цела Македонија сведоци сме на интензивна сообраќајна активност. Учеството на децата во сообраќајот може да биде во улога на пешаци, или пак, децата на индиректен начин се вклучени во сообраќајот како пасивни учесници.

Оспособувајќи го за самостојно снаоѓање во средината, за решавање на животните задачи и проблеми, преку вклучување  во активности соодветни за неговата возраст, за самостојно одлучување и прифаќање на одговорноста за своето однесување, мајката изградува кај детето независна зрела личност. Со тоа постепено ја намалува и емоционалната зависност на детето од неа. 

Болката во стомакот е чест симптом кај бебињата и малите деца. Постојат теории според кои во најмалата возраст стомачето на бебето е местото каде се рефлектираат болните сензации од различни локации на телото.

Ексклузивното доење е многу важно за правилен развој на бебето во првите 6 месеци. Давањето друга храна во овој период може кај бебето да предизвика проблеми во развојот и слабо напредување во тежина, дијареа, алергиски реакции и друго.

Кога се зборува за депресија по раѓањето на детето често се заборава на таткото во таа приказна. Студиите покажуваат дека 10% од татковците патат од депресија по раѓањето на детето, независно од тоа дали и мајката страда од постпартална депресија или не.

Од 5 – 7 месеци по раѓањето енергетската вредност на нутриентите во мајчиното млеко, т.е. во млечната формула  веќе не е доволна за да се задоволи брзиот раст и развој на доенчето.

  • При воведување на кашеста храна доењето продолжува.
  • Нови намирници се воведуваат на растојание од една недела.

Неодамна се објавени долгоочекуваните нови правила на Американската агенција FDA во врска со средствата за заштита од сонце.

Подкатегории

PreMama Duo 250x250

 

 

ikonka

newsletter archive icon 2

 


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 logo konceptmama