Иако раѓањето на детето за повеќето жени претставува најсреќен настан во животот, секоја родилка доживува стрес и депресија во помала или поголема мера...

Значаен проблем кој кај нас сеуште се јавува многу често е прераното прекинување на доењето и воведување на кравјо млеко во исхраната на доенчињата.

Понекогаш може да дојде до црвенило и промени на кожата кај бебињата и децата дури и кога се преземени сите мерки за заштита од сончевите зраци.

Најдобра температура за спиење на бебињата е 16-20 степени целзиусови. Сепак, во лето, температурите може да пораснат и над оваа идеална температура. Ваша задача е на бебето да му овозможите мирен сон и да ги преземете сите мерки да ја одржите температурата во просторијата пониска.

Исхраната на Вашето дете мора да ги обезбеди сите нутриенти и енергија неопходна за здрав раст и развој на детето.

Во жешките летни денови, а особено кога сте на одмор, неопходно е да ги преземете сите можни мерки за заштита на Вашето дете од прегревање и дехидрација. Високите температури предизвикуваат поизразена загуба на течности преку дишењето и преку кожата со потење.

Во летниот период голем број семејства со своите најмили одат на одмор. Езеро или море, летните авантури секогаш се придружени со изложување на сонце, кое може да биде причина за непријатности кај најмалите летувачи.

Подкатегории

PreMama Duo 250x250

 

 

ikonka

newsletter archive icon 2

 


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 logo konceptmama