Организацијата Лулка е препознатлива по континуираната, стабилна и системска поддршка која ја дава на семејствата.

Лулка работи на едукација на младите луѓе, подобрување на нивните родителски вештини, знаења од областа на јавното здравје и превенцијата, правилната исхрана, нега и воспитување на децата, доење и многу други теми.

Лулка денес работи во три програмски насоки:

 • Поддршка на граѓаните во текот на бременоста и породувањето;
 • Промоција, заштита и поддршка на доењето во Р. Македонија;
 • Подобрување на условите за предвремено родените бебиња и поддршка на семејствата кои имаат предвреме родено бебе/дете.

Активностите кои ги спроведуваме, и преку кои можеме да Ви помогнеме вклучуваат:

 • Спроведување на вежби за трудници во форма на Курс за психофизичка подготовка за породување
 • Спроведување на едукативни работилници за здрава бременост.
 • Спроведување на едукативни работилници за породување
 • Спроведување на едукативни работилници за доење.
 • Спроведување на едукативни работилници за правилна нега и воспитување на децата
 • Поддршка на доењето преку совети и практична помош по породувањето.
 • Психолошка поддршка во сите фази, од пред забременување, преку бременост до периодот на родителство.
 • Поддршка преку одговарање на прашања и советување по електронски пат и на телефонскиот број на Лулка
 • Едукација и информирање на граѓаните преку креирање и одржување на веб-страна, повеќе Facebook страни и Instagram.
 • Издавање на месечен бесплатен електронски информатор.

и многу други активности.