И Македонија се вклучи во одбележување на Светската недела на доењето, која трае од 1-ви до 7-ми август. Здружението за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца Лулка од Скопје, Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство и компанијата Хипомед оваа година ja одбележуваат неделата на доењето.

Напорите на организацијата Лулка за промоција, заштита и поддршка на доењето продолжуваат и понатаму. Во рамки на овие активности, Др Денис Ал Кхалили во име на организацијата Лулка гостуваше во емисијата 0м+ на ТВ Телма.

По претходниот текст во кој нашата корисничка Соња го опишува своето искуство со доењето, сега ни пишува за своите искуства и доењето една година подоцна, во време на пандемијата со Ковид-19 (COVID-19 - SARS COV-2).

Една од трите програмски насоки на кои работи организацијата Лулка е промоција, заштита и поддршка на доењето во Република Македонија. Лулка работи на обезбедување соодветни информации за трудниците во текот на бременоста и поддршка на доењето по породувањето.

„Многу ми е мило што организацијата Лулка го поттикнува доењето, а со тоа и мајчинството! Јас сум мајка за прв пат на едно палаво дете кое се вика Огнен. Тој пред една недела наполни една година и сѐ уште го дојам.“

Зад нас е уште една Светска недела на доењето. Организацијата Лулка како застапник (endorser) на WABA во Република Македонија, ја одбележа Светската недела на доењето од 01. до 07-ми Август 2018 година и спроведе низа активности за заштита, промоција и поддршка на доењето.

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА

Здружение за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца Лулка

 (01.08.2019)

 

Во пресрет на Светската недела на доењето 2019, која се одбележува секоја година од 1-7ми  Август, Ве покануваме да се придружите кон глобалната цел – промоција, заштита и поддршка на доењето како биолошка норма, најдобар можен начин за хранење на бебето, важен предуслов за правилен раст и развој на секое новороденче и за лесно и квалитетно поврзување на родителите со своето бебе.

Започна Светската недела на доењето и трае од 1-ви до 7-ми Август. Организацијата Лулка и оваа година за Вас обезбеди многу информации, интервјуа со мајки кои дојат/доеле, текстови за состојбата со доењето во Република Македонија, интересни новини во врска со движењето за заштита и промоција на доењето на глобално ниво...