Нормално родено бебе со сеуште непрсната амнионска кеса (воденик). Оваа состојба се вика „бебе во наметка“. И доколку се родат вака, бебињата се здрави.

Тие се наоѓале во истата обвивка и во истата течност цели 9 месеци во матката. Акушерката или докторот веднаш по раѓањето ќе го прснат воденикот. Бебето се уште не заплакало (вдишало), бидејќи внатре и нема воздух за да вдиши. Сличен концепт важи и за раѓањето под вода. Добредојде на светот, малечко :)

 

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama