Како што наближуваше денот на моето породување така ми се зголемуваше желбата тоа да биде едно убаво искуство, полно со емоции и љубов, настан на кој ќе се сеќавам како на нешто најубаво.

Организацијата Лулка на својата веб-страна ги запраша корисниците за начинот на кој се породиле. Целта на ова прашање беше да се добие информација за ова важно прашање, но и да се поттикне дебата за тоа кои се предностите на спонтаното породување пред породувањето со царски рез.

Честитки – по месеци чекање конечно може да го држите своето бебе во раце! Тоа ново пакетче ќе ви донесе голема радост, милион моменти исполенти со гордост – и неколку изненадувања. Прочитајте понатаму за да научите за најголемите новороденечки „бомби“.

Вагиналното породување е придружено со породилни болки. Овие болки се резултат на контракциите на матката и растегнувањето на меките ткива околу родилниот канал, но тие сепак многу се разликуваат од вообичаената болка настаната од некоја друга причина.

Постојат специфични техники за полесно породување и намалување на болката во текот на породувањето. Вакви техники се Lamaze техниката, методите на Dick-Read и други. Овие техники стануваат особено популарни во текот на ’70–тите години од минатиот век.

Текот на породувањето зависи од соодветната подготовка за породување. Родилката треба да ја знае својата состојба, да има информации за самото породување, да биде во добра здравствена состојба и физички подготвена, што се постигнува со редовно вежбање прилагодено за бремени жени, како и да биде психички подготвена за породувањето. Родилката треба да го познава гинекологот кој ќе ја породува, а и тој неа преку редовните контроли за време на бременоста.

Бременоста обично трае 40 гестациски седмици или 280 дена,сметајки од првиот ден на последната менструација. Околу 85% од породувањата се термински,односно  се случуваат помеѓу 38 и 40 гестациска недела. За предвремено породување  се смета секое породување што настанало пред 37 мата гестациска седмица  или тоа е пред навршени 259 дена од бременоста.

Породувањето е кулминација на бременоста и краен чин на деветмесечното исчекување. Тоа е процес на излегување на бебето од матката на жената. До денес сеуште не е познат одновниот импулс, односно причина, која доведува до природен почеток на породувањето. Постојат повеќе теории кои од различни аспекти го објаснуваат почетокот на породувањето, но сеуште се трага по импулсот кој ќе каже, ДА...денес е тој ден, денес бебето решава да излезе!

Породувањето вообичаено е придружено со болка. Перцепцијата на болката е различна кај секоја мајка која го поминала ова искуство. Некои жени раскажуваат со воодушевување за моментот на породувањето и кај нив болката оставила само мал или никаков впечаток. Други реферираат силна болка во исти или различни стадиуми од породувањето.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama