Постојат одредени средства кои се користат за започнување на породувањето (индукција) или за забрзување на породувањето доколку има потреба за тоа. Овие методи се користат кога е потребно побрзо породување, со цел да се заштити здравјето на мајката и на бебето.

Нормално родено бебе со сеуште непрсната амнионска кеса (воденик). Оваа состојба се вика „бебе во наметка“. И доколку се родат вака, бебињата се здрави.

Покрај мерките за олеснување на болката во текот на бременоста, како што се масажата, воденото породување,  хипнозата, предпородилната едукација и вежби и друго, постојат и медицински мерки за спречување на болката, во форма на анестезија.

Во педесеттите години од минатиот век за прв пат започна да се користи еднa методa, систем за процена на состојбата на новороденото веднаш по породувањето. Оваа процена, наречена Апгар скор, има за цел да ги утврди виталните параметри на бебето и да сигнализира доколку има потреба од медицинска интервенција за одржување на тие параметри.

Перинеум или меѓичка се нарекува делот кој се наоѓа помеѓу вагината и аналниот отвор. Кај некои родилки може да дојде до растегнување и ресцепување на овој дел во текот на породувањето. Со цел да се спречи повреда на кожата и мускулите во оваа регија, во текот на породувањето акушерката го штити перинеумот и истовремено се прави рез кој го олеснува излегувањето на бебето. Со тоа се спречува неконтролирана повреда која може да го зафати и завршниот дел на дебелото црево - ректумот, кој се наоѓа во многу близок сооднос, веднаш позади вагината.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama