Се наоѓаме во тешки времиња, ќе се лажеме меѓу себе ако изјавиме дека е лесно за тебе, мене, за една мајка, трудница, стар човек, дете, доилка... Бремените жени и без ваквите дополнителни стресори како што во моментот е коронавирусот, се наоѓаат во една состојба на дополнителна одговорност, на исчекување, на загриженост.

Организацијата Лулка работи на подобрување на условите и поддршката која ја добиваат трудниците, родилките и родителите по породувањето и во текот на одгледувањето и воспитувањето на детето.

Осигурете го вашето семејство, добијте прегледи и лекување како и можност за покривање на трошоци за породување, пренатални тестови, офталмолошко и стоматолошко лекување во сите приватни здравствени установи.

За време на бременоста, жената е преплавена од многу емоции. Заедно со возбудата да се запознае бебето, доаѓаат и не многу посакуваните моменти од бременоста, како што се гадење, утрински мачнини, замор и сл. Во оваа фаза, како и во текот на целата бременост, на жената и се потребни помош и поддршка, како физичка, така и емоционална.

Неинвазивото пренатално тестирање (NIPT, noninvasive prenatal testing), понекогаш нареченo неинвазивен пренатален скрининг (NIPS, noninvasive prenatal screening) претставува метода за одредување на ризикот за присуство на одредени генетски абнормалности кај фетусот. Со овој тест се испитуваат мали фрагменти на вонклеточна-ДНК (cfDNA, cell-free DNA) кои циркулираат во крвта на бремената жена.

Растете среќни, насмеани и без грижи, бидејќи тимот на Лулка е на Ваша страна. Со едноставно регистрирање со Вашата е-маил адреса, пред Вас се открива светот на Лулка, свет на големи Очекувања, помалку Грижи, безгранична Љубов и Доверба.

Една од многуте промени што се случуваат во животот на трудниците се и промените во расположение. Ретко кој останува имун на променливото трудничко расположение. Па така на шега, мажите знаат да кажат дека бремените жени и жените во пмс се непресметливи. Колку е тоа така?

Текстот е превземен од порталот КОНЦЕПТ МАМА со кој организацијата Лулка има соработка. Оргиналниот текст може да го најдете на следниот линк: https://konceptmama.mk/?p=117 

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama