Дали сте знаеле дека и татковците можат да ги почувствуваат сите симптоми на бременоста? Да, на некој начин и тие знаат да бидат ‘бремени заедно со мајката’.

Во моментот кога фетусот почнува да чувствува, кога почнуваат да функционираат неговите сетилни органи, тие анатомски и физиолошки не се целосно развиени. Нивното созревање и правилно оформување е можно само преку примање на различни дразби од околината.

Организацијата Лулка е препознатлива по континуираната, стабилна и системска поддршка која ја дава на семејствата.

Сексуално преносливите инфекции  (СПИ) имаат големо значење поради опасноста од стерилитет и компликации во текот на бременоста и по породувањето. Компликациите од инфекцијата со кламидија (Chlamydia trachomatis) и гонореа (Neisseria gonorrhoeae) кај жената најчесто доведуваат до една состојба наречена пелвична инфламаторна болест или PID (Pelvic inflammatory disease). 

Што е Лулка? Што значи нашата организација и каква симболика носи ова име? Лулка е местото каде се става бебето за да биде мирно, Лулка е мајчината прегратка која го гушка бебето додека цица, за да заспие.

Спиењето на страна е најдобра положба за спиење додека сте бремени. Особено спиењето на левата страна може да му годи на вашето бебе, бидејќи така се подобрува протокот на крв, а со тоа и протокот на хранливите состојки до плацентата. Исто така, при спиењето во оваа положба и бубрезите поефективно ги исфрлаат непотребните материи и течности од телото, што пак резултира со намалување на отоците на глуждовите, стапалата и дланките. 

Кардиотокографијата се користи за регистрирање на четири параметри. Се испитуваат контракциите на матката и три мерки поврзани со работата на срцето на бебето: фреквенцијата, основната стапка и променливоста, т.е. забрзувањата и забавувањата на срцевата работа на фетусот.

Второто тромесечие е средишниот период од бременоста. Тој го опфаќа развојот на плодот во текот на 13. до 27. недела. Во овој период еволуцијата на плодот продолжува, тој расте во должина и тежина, се диференцираат органите и постепено почнуваат да ја извршуваат својата функција. И визуелно фетусот ја добива дефинивната форма. Во овој период е можно откривање на полот на идното новороденче.

Неколку карактеристики на плодот во текот на второто тромесечие:

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama