Прегледот во 20. недела од бременоста е значаен поради тоа што бебето е веќе поголемо, јасно се диференцирани анатомските структури и органите, па можно е потемелно испитување на градбата и развојот на плодот.

Мерењето на растот на бебето во текот на бременоста се врши со помош на ултразвук. При прегледот на ехо се врши мерење на одредени стандардни мерки кои даваат најдобар приказ за состојбата на плодот.

Летото е период во кој бремените жени имаат нешто поизразени тегоби и потешкотии. Причина за потешкото поднесување на горештините лежи во хормоналниот статус, зголемената базална температура, раширените крвни садови, зголемената телесна тежина и зголеменото ниво на течност во организмот. 

Третиот триместар е крајниот период на бременоста. Во последните три месеци плодот се доразвива структурно и финкционално, органите созреваат, а бебето ја добива конечната форма. Овој триместар започнува на почетокот на 28. гестациска недела, а завршува со породувањето.

Што се случува со плодот во текот на третото тромесечие:

Последното тромесечие од бременоста е исполнето со многу психички и физички предизвици. Постојат моменти кога сте радосни поради мрдањето на бебето, за да подоцна сакате што побрзо да заврши целата работа и веќе еднаш да се породите. 

Гинекологот и акушер Robert Welch досега има помогнато на илјадници жени со високоризична бременост на патот кон раѓање на здраво бебе. И покрај сите негови успеси, постои една работа која навистина го загрижува, а тоа е бремена жена која не може да се откаже од пушењето. 

Следниот преглед во бременоста се врши во периодот околу 12. недела. Како и другите прегледи и овој е значаен и задолжителен, а опфаќа и рутинска лабораториска контрола. Во текот на оваа посета се прави скрининг за постоење на определени аномалии во развојот и затоа на овој преглед треба да се дојде навреме, т.е. не смее да се пропушти.

Премореност, замор, изнемоштеност – како и да го наречете, тоа е (буквално) жива досада. Еве што го предизвикува заморот во текот на бременоста и што можете Вие да направите во врска со тоа. 

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama