Ултразвучниот преглед, познат и како преглед на ехо, е дијагностичка метода која има големо значење во текот на бременоста. Со помош на ултразвукот се добива јасен приказ на плодот и структурите во матката во текот на целата бременост.

На првиот преглед се потврдува бременоста. Овој преглед се извршува околу една недела по изостанокот на менструацијата. По забележувањето на отсуството на менструација, ако очекува бебе жената најчесто купува тест за утврдување на бременоста од аптека, со што релативно точно се дефинира дали станува збор за бременост. На првиот преглед на гинеколог се потврдува или отфрла бременоста.

Во рамките на програмата „Растеме заедно“, организацијата Лулка организира и спроведува вежби за трудници. Здравјето на нашите деца за секој од нас е бесценето. Секој од нас сака да живее во здраво семејство и да има здраво потомство.

Дијабетот претставува болест во која организмот има проблем поврзан со создавањето и/или искористувањето на инсулинот. Инсулинот е хормон кој се создава во панкреасот и кој е одговорен за нормално искористување на шеќерот од крвта (глукоза) и негово трошење како извор на енергија во организмот.

Вториот преглед во бременоста вообичаено се закажува во текот на деветата недела. Прегледот опфаќа контрола на лабораториските анализи кои се задолжителни пред секој преглед.

Не постои правило за бројот на ехо прегледи во текот на бременоста. Постојат неколку прегледи кои се прават рутински со определена цел, а доколку има потреба се закажуваат и дополнителни ултразвучни скенови.

Стресот е последица од брзото темпо на живот и секојдневните промени кои  ни се случуваат. Може да биде предизвикан од внатрешни и надворешни фактори кои дејствуваат на внатрешната биолошка, психолошка и социјална хомеостаза.

Појавата на раѓање близнаци е интересен феномен на природата. При тоа во матката на мајката истовремено се развиваат две или повеќе бебиња. Најчеста појава е близначката бременост, при што два фетуси растат и се развиваат истовремено во утробата на мајката.

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama