Второто тромесечие носи одредено чувство на олеснување во однос на тегобите кои се присутни во текот на првите три месеци од бременоста. Епизодите на гадење и повраќање се веќе минато, а бебето во овој период сеуште не е толку големо за да пречи на нормалното функционирање на органите во стомачната празнина.

Сонот е "Кралски пат кон несвесното" е добро позната Фројдова дефиниција, додека пак Јунговата  е уште по описна и интригантна и звучи вака:„Секој сон е стомна полна со водата на животот. Секоја ноќ ни се нуди по една голтка од таа вода; разбирањето на соништата нè полни со нов живот. Се чувствуваме дека сме во допир со длабочините на сопствената психа, со суштината на сопствениот живот. Во тие мигови секој се чувствува жив.“

Кардиотокографија или CTG претставува метода за истовремено следење на феталната срцева акција и контракциите на матката во текот на бременоста, поточно, во третото тромесечие од бременоста. Апаратот со кој се врши ова испитување се нарекува и електронски фетален монитор. CTG се користи за откривање и идентификување на пореметувањата на фетусот во третиот триместар од бременоста.

Мултифетална (повеќеплодна) бременост настанува кога ќе дојде до оплодување на една или повеке јајце клетки и кога во матката истовремено се развиваат два или повеке плода. Околу 96 % од сите мултифетални бремености се близначки(двојки). Од нив 1/3 се еднојајчани, а 2/3 се двојајчани.

Инфекциите на гениталните органи се јавуваат кај сексуално активните индивидуи. Тие се пренесуваат по сексуален пат, при често менување на партнери и практикување на незаштитен сексуален однос. Овие инфекции може да се превенираат со користење на презервативи, а редовните прегледи на гинеколог и третманот се задолжителни доколку забележите било какви симптоми. 

Иако Вие сте таа која е бремена, Вашиот партнер поминува низ истото (добро, не баш низ истото). Еве листа на нешта за кои треба да се запраша секој маж:

Мајчинството започнува од моментот кога оплоденото јајце во мајчиното тело почнува да се развива во нов организам. Од тој час почнува основната биолошка функција на мајката. Таа го штити, го храни плодот, овозможувајќи му раст и развој. Овој основен вид на биолошко мајчинство има и своја психолошка страна.

Покрај редовните прегледи за следење на растот и развојот на бебето, со ултразвукот се постигнува уште една цел. Се постигнува и одреден степен на интимно зближување на мајката со своето бебе. Таа го гледа бебето и станува свесна за неговото постоење, движење, присуство. Бремената жена станува посигурна во себе и во своите способности да биде добра мајка во текот на бременоста и кога бебето ќе се роди.

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama