Сперматозоидите на мажот можат да преживеат 24-72 часа во матката и јајцеводите на жената, додека јајце клетката преживува 24 часа од моментот на овулацијата. Според други извори, сперматозоидите може да чекаат во јајцеводот и до 5 дена пред да дојде јајце-клетката и да ја оплодат.

За да дојде до оплодување неопходно е мажот и жената да имаат сексуален однос кон средината на месечниот менструален циклус, кога вообичаено доаѓа до ослободување на јајце-клетка од јајниците на жената.

Овулација претставува ослободувањето на јајце-клетката од јајниците на жената кон средината на месечниот циклус. По овулацијата јајце-клетката се движи низ јајцеводот, преминува во матката, и доколку не биде оплодена се исфрла надвор заедно со внатрешниот обновлив слој на матката како менструално крварење.

Гениталниот Human Papilloma Virus (HPV) e DNK вирус, oд групатa нa papovirusi и е основниот етиолошки агенс  кој е одговорен за иницирање и развојот на карцином на грлото на матката.

Дијагностицирањето на неплодноста е многу значајно, пред се поради фактот дека доколку се утврди неплодност, лекувањето не смее да се одолговлекува.

Во последниве две децении постои вистинска епидемија на болести т.е. инфекции кои се пренесуваат по сексуален пат.

Ин витро фертилизација (IVF) или вештачко оплодување е процес на спојување на јајцеклетката и сперматозоидот во лабораториски услови. Ин витро значи ‘во стакло, во епрувета, во определени услови’, спротивно од ин виво што значи ‘во живо’.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama