Трката започнува со љубовниот чин. Десетици милиони сперматозоиди брзаат на патот во лов кој на крај може да доведе до судбоносна средба и ветување за нов живот.

Само еден може да победи. Другите ќе ги завршат своите животи за неколку дена. Во маратонот за трка за живот нема утешни награди. Само еден победник ќе навлезе во јајце клетката. 

Секоја брачна двојка и секоја жена во одреден  миг од животот посакува да има  потомство. Зачнувањето на бебето претставува значаен пресврт во животот на жената. Поради тоа пред зачнувањето се препорачуваат одредени подготовки со цел побезбедна и полесна бременост и здраво бебе.

Ви доцни менструацијата веќе неколку дена? Дали Ви е позната дилемата? Дали сум бремена... треба да се вклучи алармот, да се посети гинекологот или...  Денес е барем лесно. Ќе си речете – домашните тестови за утврдување на бременоста се допстапни во сите аптеки. Тоа е апсолутно точно и нема ништо лошо во тоа да ги употребите. Денес постојат огромен број фармацевтски куќи кои ги нудат, па може да се запрашате кој е вистинскиот тест за Вас.

Секоја брачна двојка и секоја жена во одреден миг од животот посакува да има потомство. Зачнувањето на бебето претставува значаен пресврт во животот на жената. Поради тоа, пред зачнувањето се препорачуваат одредени подготовки со цел побезбедна и полесна бременост и здраво бебе.

Кај мажите, неплодноста е застапена со 5%. Машката неплодност е причина за половината од двојките кои имаат проблеми со зачнувањето.

Азооспермијата претставува  недостаток на сперматозоиди во семената течност. Азооспермијата може да биде опструктивна и неопструктивна.

Спермограмот претставува микроскопска анализа на семената течност на мажот. Примерок за анализа се зема после апстиненција од три дена. Основната лабораториска анализата на спермата испитува четири параметри.

Интраутерината влошка или попозната како спирала е само еден од методите за планирање на семејството. Taa се аплицира во матката и претставува долготрајно реверзибилно средство за заштита од несакана бременост или контрацепција.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama