Доењето е едно од најубавите искуства кои мајката може да ги сподели со своето дете. Драгоценото време кое мајката го поминува со своето дете дава интензивно чувство на зближување и обострано задоволство.

Денес, глобалната научна заедница ја признава виталната улога на доењето за преживувањето на новородените, растот и развојот на 136.7 милиони бебиња кое се раѓаат секоја година ширум светот.

Навраќајќи се на 1970-тите, кога движењето за поддршка на доењето застана во центарот на вниманието со изнесувањето на виделина на деструктивните ефекти на хранењето со шише, интернационалната дебата доведе до тоа да Собранието на СЗО (Светска здравствена организација) во 1981 година го прифати Интернационалниот Код за маркетинг на супститути на мајчино млеко (Познат како Кодот).

Одбележувањето на Светската недела на доењето беше проследено со промоција на Facebook, а беа поделени и неколку подароци за поддршка на доењето од Медела. Еве што кажаа некои од граѓаните по повод Светската недела на доењето.

Текстот е објавен во рамките на Светската недела на доењето 2012

Болницата – Пријателка на бебињата ги имплементира сите 10 Чекори до успешно доење, втората цел на Иносенти Декларацијата и го следи Кодот за неприфаќање на бесплатни или субвенционирани дотури на бебешка млечна формула, или какви било промотивни продукти од овој вид.

Во рамките на Светската недела на доењето која Здружението Лулка ја одбележува од 01 до 07 Август, се потрудивме да обезбедиме голем број едукативни текстови, информации, стручни совети и мислења во врска со доењето.

Секоја установа која нуди услуги за мајката и спроведува грижа за новородени треба...

Во рамките на Светската недела на доењето 2011 која Здружението Лулка ја одбележува од 01 до 07 Август оваа година, се потрудивме да обезбедиме голем број едукативни текстови, информации, стручни совети и мислења во врска со доењето.