Прочитајте за целите на Светската недела на доењето во 2013 година.

Цицањето е вроден инстинкт за бебињата, тоа е рефлекс кој им овозможува да цицаат мајчино млеко. Но тоа не е случај за мајките, кои учат да го дојат своето бебе, преку пракса и со тоа што ги гледаат другите.

Со новата мајка Beyoncé меѓу славните мајки кои немаат гајле со доењето во јавност, ќе погледнеме неколку профили на познати мамички кои обожаваат да ги дојат своите бебиња.

Текстот е објавен во рамките на Светската недела на доењето 2012

Како резултат на минатогодишните активности на Лулка за одбележување на Светската недела на доењето и на активностите кои е планирано да се реализираат оваа година Македонија е претставена на официјалната веб-страна на Светската недела на доењето (www.worldbreastfeedingweek.org) како земја во која се прославува Светската недела на доењето.

Повеќе информации на следниот ЛИНК.

Во 2013 година активностите за Светската недела на доењето се одвиваа под слоганот “Поддршка за доењето: Близу до мајките”, со посебна нагласка на поддршката помеѓу мајките во заедницата, таканаречен Peer counseling (PC).

Организацијата Лулка ја одбележува Светската недела на доењето во Република Македонија од 2011 година. Запознајте се со целите на Светската недела за 2012 година.

Овде може да ги прочитате позитивните искуства на мајките (и татковците) во врска со доењето. Веруваме дека со споделување на впечатоците ќе се подигне свеста за доењето кај сите нас и со тоа секое новороденче ќе го добие она што му е најпотребно веднаш по раѓањето - МАЈЧИНОТО МЛЕКО.

Текстот е објавен во рамките на Светската недела на доењето 2012

Во рамките на активностите, реализиравме и едно on-line интервју со Прим. Д-р Бранкица Младеновиќ, д-р сци од Заводот за здравствена заштита на мајки и деца, Здравствен Дом на Скопје, Скопје