Секоја возраст има свои посебности и бара определени материјали, средства и играчки за детските активности.

Што е рамно стапало? Рамното стапало (Pes planus) - 'dus taban' е најчест деформитет на стапалото и всушност преставува губење на физиолошките сводови на стапалото. Во однос на настанување,  рамното стапало може да биде вродено и стекнато.

Кога бебето конечно ќе стигне дома, повеќето мајки не се подготвени на сѐ она што ги очекува. Секој кој ќе дојде однадвор има своја верзија за тоа како треба бебето да се негува, дои, бања, облекува, па многу чесно новопечените мајки се збунети.

Исхраната на бебето во текот на првата година е многу важна. Со правилна исхрана бебето расте и добро напредува во тежина.

Неонатален период од развојот на бебето претставува периодот од породувањето до едномесечна возраст. Неонатална нега претставува грижата за бебето од моментот на излегување од матката до крајот на првиот месец.

Родителите често се плашат од реакциите кои настануваат по вакцинирањето. Денешните вакцини се многу порафинирани од порано, па затоа не се очекуваат многу поствакцинални реакции.

Болката во стомачето на доенчињата се карактеризира со повторувачка болка во мешето и напади на плачење. Болките обично почнуваат од 10. ден и траат до крајот на 3. месец.

Играчките претставуваат материјален дел од играта. Тие се значајни предмети за детето со чија помош во текот на играњето тоа ги остварува своите замисли и потреби. Меѓутоа, она што за едно дете е играчка, не мора да биде и за сите други.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama