Од 5 – 7 месеци по раѓањето енергетската вредност на нутриентите во мајчиното млеко, т.е. во млечната формула  веќе не е доволна за да се задоволи брзиот раст и развој на доенчето.

Најдобра температура за спиење на бебињата е 16-20 степени целзиусови. Сепак, во лето, температурите може да пораснат и над оваа идеална температура. Ваша задача е на бебето да му овозможите мирен сон и да ги преземете сите мерки да ја одржите температурата во просторијата пониска.

Неодамна се објавени долгоочекуваните нови правила на Американската агенција FDA во врска со средствата за заштита од сонце.

Во жешките летни денови, а особено кога сте на одмор, неопходно е да ги преземете сите можни мерки за заштита на Вашето дете од прегревање и дехидрација. Високите температури предизвикуваат поизразена загуба на течности преку дишењето и преку кожата со потење.

Иако раѓањето на детето за повеќето жени претставува најсреќен настан во животот, секоја родилка доживува стрес и депресија во помала или поголема мера...

Значаен проблем кој кај нас сеуште се јавува многу често е прераното прекинување на доењето и воведување на кравјо млеко во исхраната на доенчињата.

Понекогаш може да дојде до црвенило и промени на кожата кај бебињата и децата дури и кога се преземени сите мерки за заштита од сончевите зраци.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama