Исхраната мора да му ги обезбеди на вашето дете сите нутриенти и енергија неопходна за здрав раст и развој.

Кога се зборува за депресија по раѓањето на детето често се заборава на таткото во таа приказна. Студиите покажуваат дека 10% од татковците патат од депресија по раѓањето на детето, независно од тоа дали и мајката страда од постпартална депресија или не.

Фински истражувачи во текот на своите истражувања дојдоа до податоци дека бебињата кои во првата година од својот живот растат со кучиња како домашни миленичиња во просек се поздрави од оние бебиња кои растат во дом коj нема домашно милениче.

  • При воведување на кашеста храна доењето продолжува.
  • Нови намирници се воведуваат на растојание од една недела.

Во денешно време, во Скопје и низ цела Македонија сведоци сме на интензивна сообраќајна активност. Учеството на децата во сообраќајот може да биде во улога на пешаци, или пак, децата на индиректен начин се вклучени во сообраќајот како пасивни учесници.

Оспособувајќи го за самостојно снаоѓање во средината, за решавање на животните задачи и проблеми, преку вклучување  во активности соодветни за неговата возраст, за самостојно одлучување и прифаќање на одговорноста за своето однесување, мајката изградува кај детето независна зрела личност. Со тоа постепено ја намалува и емоционалната зависност на детето од неа. 

Болката во стомакот е чест симптом кај бебињата и малите деца. Постојат теории според кои во најмалата возраст стомачето на бебето е местото каде се рефлектираат болните сензации од различни локации на телото.

Ексклузивното доење е многу важно за правилен развој на бебето во првите 6 месеци. Давањето друга храна во овој период може кај бебето да предизвика проблеми во развојот и слабо напредување во тежина, дијареа, алергиски реакции и друго.

Подкатегории

 

 

 Pregnatol DHA MKD Lulka no2

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama